5 boeken voor kinderen die een hekel hebben aan lezen
“Help mijn kind leest niet graag!”. Nooit gedacht die gedachte ooit te hebben. And yet, here we are, met een zoon die een hartsgrondige hekel heeft aan lezen. En dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt.
En toch zijn er 5 boeken die onze anti-lezer met plezier heeft uitgelezen!
Ik heb er eventjes over gedaan om die afkeer überhaupt te snappen. Ik ben namelijk dol op lezen, ik zie het als een beloning om te mogen lezen! En dat was al zo als kind. Boeken maken mij op een of andere manier écht blij. Hoe een boek voelt in je hand, dat heerlijke geluid van de pagina’s omdraaien,… Zélfs de geur van boeken doet iets met mij.
Ik herinner met de eerste keer dat ik met school naar de boekenbeurs mocht nog heel levendig. Elke keer ik eraan denk, krijg ik weer dat warm, kriebelend gevoel vanbinnen, een mengsel tussen ontroering, nieuwsgierigheid en hyperactieve excitement. Ik had centjes mee gekregen om zelf boeken te kopen en ik koesterde mijn aankopen als de kostbaarste schatten.
Toen we kinderen kregen, zag ik het dus al helemaal voor mij! We zouden samen gezellig in boekenwinkels en bibliotheken snuisteren en uren samen lezen.
Nu ja, dat was de theorie. :-)
Wanneer de zoon in het eerste leerjaar aankwam en zelf begon te lezen, nam het nochtans een redelijk goede start. Het leren lezen ging heel vlot, maar de interesse in boeken die moest nog wat rijpen. Dat dacht ik althans.
Om de interesse aan te wakkeren, begon ik verhalen op maat van de zoon te schrijven en daar boekjes van te maken. Met woorden die hij al kon lezen en met zichzelf en zijn vriendjes als personages. Hij was niet echt onder de indruk.
Nu is het een dagelijkse strijd om hem aan het lezen te krijgen. Het is op zich niet erg dat lezen minder zijn ding is, ieder zijn passie. Maar hij zit nu eenmaal in de lagere school en oefenen op vlot lezen en verwerken wat je hebt gelezen, is gewoon zo ontzettend belangrijk voor later. Wat niet wegneemt dat ik snap dat hij liever iets leest waarin hij interesse heeft en dat is ook meer dan ok. Ik lees ook niet alle boeken even graag, boekenwurm of niet.
Dus had ik een missie! Boeken vinden die zelfs door kinderen die een diepe hekel hebben aan lezen met plezier en zonder gezeur gelezen worden!
Non-fictie boeken die aansluiten op de interesses van je kind.
Enkele voorbeeldjes:
Onze zoon is zeer sportief en heeft wel een aardige mate aan competitie in zich, dus het Guinness World Records boek speelde hier handig op in.
Hij wil heel erg graag een hond en het boek “Mijn hond en ik” van Chris Dusauchoit sprak zijn passie voor dieren aan, waardoor dit boek ook regelmatig werd vastgepakt.
De boeken uit de serie De Waanzinnige Boomhut.
Deze boeken heeft zoonlief eigenlijk zo goed als verslonden. Ik wist niet wat ik zag! Lekker languit in de zetel of op een kussentje op de trampoline, was hij aan het genieten van een leesmoment. Deze boeken zijn al wat dikker, maar doordat er veel tekeningen staan op elke pagina gaan deze boeken er heel vlot door. En dat werkt motiverend voor lezers die zich doorheen boeken moeten worstelen. Ik noem het het “Kijk eens wat een dik boek ik heb gelezen”-effect!
De boeken uit de reeks Het leven van een Loser.
Deze hadden hetzelfde effect op onze bijna 10 jarige! Hij vond deze boeken grappig, leuk, spannend en gewoon echt fun. Hier staat ook niet veel tekst per pagina en hey, da’s ok! Lezen is lezen! :-)
Hij rende in de bibliotheek steeds naar de plek met de Loser of Boomhut boeken om te kijken of er eentje beschikbaar was dat hij nog niet had gelezen. En vaak nam hij er eentje om nog eens opnieuw te lezen. Again, ik wist niet waar ik het had! Deze boeken spelen in op de leefwereld van kinderen en beginnende tieners, dat verklaart waarschijnlijk hun grote succes. :)
Onze dochter die wel een gepassioneerde lezer is (Yaj!) vindt deze boeken ook wel leuk, maar zij vindt de boeken uit de reeks ‘Dagboek van een Muts’ nog net ietsje leuker omdat deze meer inspelen op de leefwereld van meisjes. Ik geef het maar mee.
De klassieker der klassiekers, de GVR van Roald Dahl!
Al moet ik zeggen dat ik hier een beetje vals heb gespeeld, want de kinderen mochten de film niet zien vooraleer ze het boek hadden gelezen. Maar hey, een beetje extra motivatie kan nooit kwaad, toch?! #evilmom
En het spannende en lieve avontuur over die Grote Vriendelijke Reus had hen van begin tot einde helemaal mee!
Nog een klassieker met bijbehorend jeugdsentiment: ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw!
Doordat het zo’n spannend avontuur is, vol moeilijke opdrachten met een vleugje humor en romantiek, spreekt dit boek zowat iedereen aan! Soms zijn er woorden die nog wat moeilijk zijn, maar dat kan de woordenschat enkel maar ten goede komen en ‘woordenboek mama’ is nooit ver weg om uitleg aan te vragen.
Leest onze zoon nu graag dankzij deze boeken en is het dan plots geen struggle meer om hem aan het lezen te krijgen? Ik ga eerlijk zijn… nee dat nu ook weer niet.
Maar ik vind het wel belangrijk om hem te laten ontdekken dat er wel boeken zijn die leuk zijn voor hem en zo toch het lezen wat leuker te maken.
Als iedereen van hetzelfde zou houden, zou de wereld ook maar een saaie plek zijn. Lang leve de smaken en verschillen! Ik zie het gewoon als mijn taak om mijn kinderen bij te brengen dat ze op zoek moeten gaan naar wat hun rikketik doet ticken. Want het leven is te kort om iets tegen je zin te lezen.